Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2021 16:28 - 5 естествени начина да направите белезите по -малко видими
Автор: olympic Категория: Спорт   
Прочетен: 284 Коментари: 0 Гласове:
3



 Може да сте пукнали пъпка, да сте претърпели операция или да сте счупили коляното. В резултат на това остава белег или белег - грозно напомняне, че кожата е наранена - и можете само да се надявате, че той бързо изчезва. 

Така че нека да разберем как се появяват белези. Тогава ще ни бъде по -лесно да разберем как можем да ги направим по -малко видими.

Как се появява белег?

Когато кожата е повредена, тялото преминава през четири основни етапа на зарастване на рани:

  1. Хемостазата е процесът на образуване на кръвни съсиреци, необходим за спиране на притока на кръв на мястото на увредения съд.
  2. Възпалението възниква, когато тялото предава химически сигнали на мястото на нараняване и разположените там кръвоносни съдове се разширяват. Това позволява на хранителните вещества и възпалителните клетки да текат там, за да поправят раната.
  3. Докато се размножават, фибробластите пътуват до мястото на раната и отделят  колаген , протеин, който осигурява структура на развиващата се белезна тъкан (първоначално наречена гранулационна тъкан). Натрупването на колаген обикновено достига максимум около три седмици след зарастването на раната. Също така по време на фазата на пролиферация се образуват нови кръвоносни съдове, които да заменят увредените съдове. Този процес се нарича ангиогенеза.
  4. Последната фаза на изцеление е процесът на ремоделиране (или узряване). През това време гранулационната тъкан се превръща в белези. В областта на раната настъпват промени, които позволяват на колагеновите влакна да се прилепват по -плътно един към друг, което в крайна сметка води до намаляване на дебелината на белега. Плътността на белега достига своя максимум в края на процеса на изграждане на колагенови влакна, който отнема около шест месеца. Ако има твърде малко колаген, процесът на ремоделиране може да доведе до образуване на атрофичен, тоест обърнат или V-образен белег. Ако има твърде много колаген, може да се образува хипертрофичен (повдигнат) белег. Белегът може да отнеме 1 до 2 години, за да достигне пълна зрялост. Зрелостта често се определя от степента, до която зачервяването на белегната тъкан е намалено.
Какви са видовете белези?
  • Плосък белег : Повечето белези попадат в тази категория. Когато се появят, тези белези често се повдигат и са розови до червеникави на цвят. Но по време на лечебния процес те стават по -плоски и променят цвета си. Често плоските белези стават почти в същия цвят като кожата. Ако лечебният процес върви добре, плоският белег в крайна сметка се превръща в тънка линия. Това може да се случи след операция или малък разрез, когато раната е права, с чисти ръбове и без инфекция. Тези тънки белези обикновено не болят, но могат да сърбят в продължение на няколко месеца.
  • Келоиден белег : Този вид белег прилича на колекция от съединителна тъкан, стърчаща от повърхността на кожата. Обикновено тя се простира отвъд първоначалната рана и може да продължи да расте дори след заздравяването. Ако келоид се появи над става, като коляно или лакът, той може да ограничи движението му. Понякога келоидните белези могат да причинят болка, сърбеж или парене. В допълнение, този вид белег може да отнеме много време, за да се образува, което означава, че може да отнеме месеци или години след появата на първоначалното нараняване.
  • Изпъкнал белег : Понякога наричан хипертрофичен белег, този вид белег се издига над повърхността на кожата. Той има подобни симптоми като келоид: може да сърби, да причинява болка и да ограничава движението (ако се образува около ставата). Въпреки това, за разлика от келоида, повдигнатият белег не се простира извън първоначалната рана. С течение на времето той често се изглажда и става по -малко забележим, но това може да отнеме месеци или години.
  • Отдръпнат белег : Известен също като атрофичен белег, той изглежда потиснат или издълбан под повърхността на околната кожа. Прибраният белег често се развива след варицела или тежко акне. С течение на времето такъв белег може да стане по -видим, защото с напредването на възрастта кожата ни увисва и става по -малко еластична, тъй като губи колаген и еластичност. Има три вида прибрани белези:
    • U-образните белези обикновено са широки и заоблени, с ясни, стръмни ръбове.
    • V-образните белези обикновено са дълбоки, малки и тесни и образуват видими ями в кожата.
    • М-образните белези са подобни на U-образните белези, но с гладки ръбове, наподобяващи вълни, които правят повърхността на кожата неравна. Тези белези често са по -плитки. Обикновено те могат да се видят на челюстта или долната част на бузите, където кожата е по -стегната.
  • Рубцови контрактури : Често образувани в резултат на изгаряния, тези белези получават името си от факта, че новата тъкан в този случай става по -плътна и по -дебела от околната кожа. Това води до свиване (или стягане) на кожата. На латински „contractura“ означава „свиване“, „стесняване“. Контрактурата на белега може да ограничи движението в засегнатата част на тялото, особено когато белегът включва нерви или мускули под кожата или когато се образува над ставата.
  • Разтегнат белег: обикновено се образува след операция. Следоперативният белег като тънка линия може да се превърне в обширен белег, ако се разтегне и стане по -широк. Това обикновено се случва около три седмици след операцията. Опънатите белези са меки и често безсимптомни. Тъй като тези белези обикновено са плоски и бледи, те могат да бъдат по -малко видими от повдигнатите или прибраните белези. Могат да се появят обширни белези без видими увреждания на кожата. Когато кожата ви се свива или разширява бързо, могат да се появят разкъсвания в съединителната тъкан и може да завършите с обширни белези, наречени стрии (известни също като стрии). Те могат да се образуват по време на пубертета, бременност, хормонален дисбаланс, бързо наддаване на тегло или загуба на тегло. В началото стриите могат да бъдат червени, лилави или тъмнокафяви. Когато узреят, те могат да изсветлят, придобивайки бял или сребрист цвят. Стриите са леко изпъкнали или прибрани спрямо повърхността на кожата.
Естествени средства за намаляване на появата на белези

Белезите често избледняват с течение на времето. Както бе споменато по -горе, този процес може да отнеме до две години. Вероятно не искате да чакате толкова дълго. Въпреки че може да не успеете да премахнете напълно белега с домашно лечение, има някои естествени продукти, които могат да помогнат да го направите по -малко забележим.

  • Масло  от черни семена - Получено от семена на нигела, маслото има антивирусни и антибактериални свойства. Неговото противовъзпалително действие също може да помогне за намаляване на белезите. В допълнение, проучванията на човешки и животински клетки показват, че маслото от черни семена може да насърчи зарастването на рани. Маслото от шипка. 8 ползи за здравето ви image
  • Шипково масло  - Извлечено от плодовете на шипка, то може също така да помогне да се направят белезите по -малко видими. Изследванията на хирургични белези показват, че използването на това масло е довело до подобряване на текстурата, намаляване на зачервяването и обезцветяването на кожата на белезите.
  • Алое вера  - има противовъзпалителни свойства, доказани в проучвания върху животни. Може да се нанася като гел върху раната, за да се поддържа кожата овлажнена. Това помага на някои клетки да се преместят над други, за да запълнят повредената област, като по този начин подпомага процеса на оздравяване. Изследователите са открили, че алое вера регулира производството на меланин (естествен пигмент за кожата). Може да помогне за намаляване на пигментацията и обезцветяването на белега.
  • Екстрактът от лук се използва широко в продуктите за намаляване на белези. Проучването на областите на тялото, където е извършена операцията, показва, че гелът от екстракт от лук значително подобрява текстурата, намалява зачервяването и увеличава мекотата на белезите при пациентите. В друго проучване луковият гел се оказа ефективен при лечението на келоидни и хипертрофични белези, тъй като може да повлияе положително на твърдостта, външния вид и пигментацията на белег.
  • Куркумата  може да бъде от полза за намаляване на белезите поради съдържанието на куркумин, съединение, което има противовъзпалителни свойства. Изследванията на човешки и животински клетки показват, че куркуминът ускорява процеса на свиване на раната и съкращава времето за заздравяване на рани. Така изследователите стигнаха до извода, че куркуминът може да се използва за намаляване и предотвратяване на хипертрофични белези.
Как да предотвратим белези

Най -добрият начин да избегнете грозен белег е да насърчите доброто зарастване на рани и да предотвратите образуването на белези. За леки кожни увреждания Американската академия по дерматология препоръчва:

  1. Поддържайте раната чиста. За леки порязвания или ожулвания внимателно измивайте засегнатата област с мек сапун и вода всеки ден  
  2. Дръжте повредената зона хидратирана, за да ускорите лечебния процес. Можете внимателно да приложите оклузивния агент върху раната, за да предотвратите изсушаването й. ( Маслото от шеа  и  какаовото масло  са естествени оклузивни агенти.)
  3. След това покрийте раната с  лепяща лента .
  4. Сменяйте превръзката ежедневно и поддържайте раната чиста, докато зараства.
  5. Ако имате шевове, следвайте инструкциите на Вашия лекар за грижа за рани и се върнете за шевове в определеното време. Премахването на шевовете твърде рано или твърде късно може да попречи на зарастването на рани.
  6. Нанесете слънцезащитен крем върху вече излекувана кожа  . Слънчевите ултравиолетови лъчи могат да забавят процеса на регенерация, като стимулират производството на пигменти, което води до тъмни петна и обезцветяване. На пазара има много естествени слънцезащитни продукти.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: olympic
Категория: Спорт
Прочетен: 74174
Постинги: 25
Коментари: 9
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930